2016 Pünkösd kupa


2016.05.15.
Raffica csapat élménye a Pünkösd kupán

Pünkösdi Regatta 2016 a Raffica fedélzetéről!
 
            Ahogy minden évben idén is benevezett csapatunk a Pünkösdi regattára. Ez a verseny nagyon fontos nekünk hisz a külföldi tókerülő versenyek előtt ez a háromnapos megmérettetés igazi próbatétel, fontos része a felkészülésünknek. Pénteken Május 13.-án délután kezdett gyülekezni a csapat a Balatonfüredi Hajógyári kikötőben. Átnéztük a hajót, kijavítottuk, amit még kellett és késő délután vízre daruztuk a Rafficát. 
            A verseny első napján, reggel hét-órakor találkoztunk a hajónál, bepakoltuk a vitorlákat és elindultunk a rajthoz. A rajtvonal nekünk Balatonföldváron a parthoz közelebb eső területen volt, innen rajtoltak a Katamaránok és a Liberák. A rajtvonalnál erősödő szél és hullámos víz várt ránk. Az előrejelzés nem biztatott minket jó idővel erre a három napra, ennek ellenére a rajtzónában közel 190 hajó jelent meg, ami kimagaslónak mondható az európai vizeken. A rajt előtt találkoztunk  és üdvözöltük a Lisát, mely a télen teljesen megújult, megszépült, jó érzés volt látni ilyen kitűnő állapotban. 
            A rajtnál kb. 10-12 csomós alapszél volt 15-os ráfújásokkal nyugati irányból. A déli part mellett lapolgatva haladtunk Keszthely féle, mivel középvíz körül az északi part alatt már csökkenő szél látszott. Fonyódot elhagyva, Szigliget felé északra vettük az irányt, bízva abban, hogy a keszthelyi öbölbe érve a közben enyhén északiasodó szélben, pozitívan tudunk majd menni a befutóra. Ezt, Király Zsolt jól ítélte meg, megint. :) Az öböl bejáratától egyenesen a befutóra tudtunk vitorlázni, ahol valamivel két óra után haladtunk át abszolút 4. helyen, az egytestű vitorlások között elsőként.
            A regatta második napja, számunkra nyugodtan, pihenéssel telt. A megérkező hidegfront olykor 30-40csomós szelet hozott, melyben nem kockáztattuk hajónk épségét, így parton töltöttük a napot.
            Hétfő reggel a meteorológiai intézet észlelései alapján 0-2fok közötti hőmérsékletet mértek, megvallom ezt így is éreztük. Reggel hét órakor találkoztunk a kikötőben, kilenckor rajt. Magunkra vettünk minden létezhető ruhát és elindultunk a vízre. Az öbölben nyugodt napsütéses idő volt, 5-7 csomós északnyugati szélben kezdtük a versenyt. Györök után a szél északira fordult és beerősödött, először a blisztert cseréltük 140-es fokkra, majd felment a 100-as fok és őrült vágtázásba kezdtünk az Ábrahámhegynél lévő befutó irányába. Pozitívabban nem is tudtunk volna haladni, az útvonalunkat mintha vonalzóval rajzolták volna meg, a sebességünk pedig egészen 17,1 csomóig növekedett. A rugdalódzó szélben a trapéz-sor hol a víz alatt, hol pedig felette “utazott”. Nem igazán volt komfortos ebben a hőmérsékletben. Mindezek ellenére csodálatos verseny volt, széllel ilyen sebességgel haladni, mindig csodálatos élmény, semmihez sem fogható. Az ábrahámhegyi befutónál abszolút 4. helyen, az egytestű vitorlások között elsőként futottunk be.
            Ezúton köszönjük a szervezőknek ezt a csodálatos hétvégét, reményeink szerint jövőre is eljövünk. 
 
Szöveg: Török László
Fotók Németh Erika
 

© 2010-2015 raffica.hu - Minden jog fenntartva! email: info@raffica.hu

Designed and created by Adamic