2011 Rund Um beszámoló


2011.06.19.
2011. június 17. este fél nyolc: 350 hajó közt elrajtolt a Raffica csapat.


2011. június 17. este fél nyolc: 350 hajó közt elrajtolt a Raffica csapat. A rajt dinamikusra sikerült, lendületből törtünk ki a rajtvonalon a lassabb hajók közül, maximális sebességgel. A Libera osztályban azonnal első helyre álltunk, a Telebox, a Carondimonio és az Italia próbálta tartani velünk a tempót.A rajtot követően 3 katamarán haladt az élen, de hamarosan az egyik, a Black Jack SL33-as technikai problémák miatt kiállni kényszerült. Látható volt, hogy a katamaránok gyorsak lesznek ebben a szélben, de hosszú volt még a verseny, bármi benne volt a pakliban. Idén a németek egy iphone alkalmazást is elindítottak annak érdekében, hogy a bójákat a versenyzők könnyebben megtalálják a sötétben, ez alapján tájékozódtunk mi is, sokkal pontosabban tudtunk így vitorlázni és csak a maximális tempó tartásával kellett foglalkoznunk a bóják keresése helyett.Idén a Lindau, Romanshorn, Eichhorn, Überlingen pályát tűzték ki, ami ellentétes irányt jelent a tavalyi pályához képest. Az első bóját még világosban vettük, gyengülő szélben haladtunk a második és harmadik bója irányába. A Vordeck nem sokat unatkozott. A második bója előtt sikerült a Teleboxnak 4-5 km-t adnunk, közben az időjárás egyre rosszabbra fordult, a kisebb esőből, amit előre jeleztek, egyre komolyabb zuhé alakult ki. A harmadik bója vételekor hallottuk a parton nekünk szurkolókat, ez további erőt adott nekünk a folytatáshoz. A harmadik bóját éjfél körül vettük, innen a befutó 40 km-re volt Lindauban, félszeles irányban.

Rohantunk is, bíztunk benne, hogy meg tudjuk csípni a katamaránokat és még befuthatunk az első három hely valamelyikén. Utólag kiderült, hogy az előttünk levő katamaránok közül kettő Svájc irányába indult és ott megállt a gyengébb szélben egy időre, így az esélyünk az első-második helyre is meg volt. Végül a Holy Smoke katamarán 02 óra 11 perckor futott be, ahhoz hogy őt megfogjuk átlagosan 12 csomós sebességgel kellett volna vitorlázni a célig, ami nem tudott sikerülni, mivel egy steuerboard-backboard szituációban nem kaptunk útjogot egy hajótól és balesetet szenvedtünk.

Kb. éjjel 1 órakor beértünk a kettes bója felé kreuzoló hajók közé, ezért próbáltunk az északi part felé ejteni, tudtuk, hogy backboardon vitorláztunk, ennek ellenére próbáltunk elmenni előlük. A sötétben azonban egy hajó olyan manőverre kényszerített bennünket, aminek a vége a borulás lett. Választani kellett, hogy felette vagy alatta menjünk el és ebben a szituációban a hajók és a legénység mentése érdekében nyilván lefelé menekültünk. A hajók nem értek össze, de az árbocok összeütközésének elkerülés miatt a hajót lee-be kellett döntenünk, ami a takarásból kiérve a borulást is megkönnyítette. Aki trapézon volt beesett a boomra, többiek a hajó különböző pontjain lógtak vagy a vízbe estek. Ez éjjel egykor, 15 fokos vízben életveszélyes szituáció volt, de mindenki megúszta élve a balesetet. Később egy nagy teljesítményű német motoros mentett bennünket és a hajót. Szerencsére a hajót is mentették, nem csak a Mannschaftot. Reggel hatra vontattak ki minket Ultramarin kikötőjébe.Ultramarin kikötőben egy összefagyott, de boldog Raffica csapat kötött ki. Ezúttal nem az eredménynek tudtunk örülni, hanem annak, hogy senki sem veszett oda és a hajót sem veszítettük el a 200 méter mély vízben.
Lindauba visszatérve az emberek az utcán, a vitorlázók a Lindau Segel Clubban egyöntetűen és őszintén sajnálták, ami velünk történt, kiderült, hogy a második helyre felérhettünk volna a Holy Smoke katamarán mögé, de ez már sovány vigasz volt számunkra.

A lindaui emberek támogatása, együttérzése a csapatban mindenkit megérintett, szeretik a Raffica-t, nagyra értékelik a versenyen nyújtott teljesítményt akkor is, ha közben baleset érte a csapatot és kiestünk a versenyből, ez a Lindau Segel Club 2011-es Rundum összefoglalójából is látszik, amiben a Holy Smoke mellett a Raffica kapta a főszerepet. Megtisztelő és különös egyben, de valószínűleg csak nekünk, nekik ez természetes. Vajon mi lehet ennek a hátterében?Szöveget írta Várkonyi Csaba

Képeink a galériában megtekinthetők!
 

© 2010-2015 raffica.hu - Minden jog fenntartva! email: info@raffica.hu

Designed and created by Adamic