Vitorlás csapatépítés


Extrém vitorlázás  |  Verseny vitorlázás  |  Túra vitorlázás


Csapatépítés  

Hogyan születik a csapat? Páran több tíz éve forgatjuk ezt a kérdést magunkban. Vezetőként, cégfejlesztőként, változásmenedzserként. Min múlik az, hogy emberek halmazából végül egy közösség lesz? Ezt kutatjuk jó pár éve már. Király Zsolti csapatvezetőként, többen cégvezetőként, szervezetfejlesztőként. Volt alkalmunk mély és sokrétű tapasztalatot szerezni a témában.
 
Változásokon navigálunk át embereket és emberek csoportjait. Önismereti és változási helyzetekbe hozunk őket, persze csak ha akarják, készek rá. No nyomás, no para, ízi.
 

És, hogy mit jelent a vitorlás hajó segítségével végzett csapatépítés? Ennél jobban nem tudjuk megfogalmazni:
„ - Sok céggel, sok közösséggel van lehetőségem dolgozni. Ügyesekkel, elkötelezettekkel, tehetségesekkel és kevésbé azokkal, de hogy mire képes egy csapat, mi az, hogy csapatszellem, azt a hajón éreztem meg. Amikor 15 csomós szélben 20-szal vágatunk, verebek a létrán, feszült figyelem, mindenki érzékel mindenkit. A határon mozgunk, Zsolti ejthetne, schottos ráengedhetne, mi a létrán beguggolhatnánk. De nem tesszük, tartjuk az ideális vonalat, mindenki marad. Érzékek ezerrel lüktetnek, mindenkiről tudom, hol vannak a határai és bízom benne. Bízunk egymásban. És ott, akkor, a végsőkig élezett helyzetben, határon száguldva csúcssebesség és borulás között, tapinthatóvá válik a közösség „szelleme”. Földöntúli biztonságérzet tölt el, úgy hívják: szabadság. Mindenkinek kívánom, hogy átélje egyszer! Aztán sokszor.”
 

Könye Zsolt - Raffica, tréner, 20 év vezetői és szervezetfejlesztői gyakorlattal
 
És mit mond erről a csapatvezető, a program főtrénere?
„ - Mit is jelent számomra a csapat? Nos, röviden, mindent, amiért dolgozni érdemes.  A csapattagok jó részével több, mint 5-10 éve ismerjük egymást. Tudjuk, kinek mi az erőssége, gyengesége, mibe teszi bele magát szívvel lélekkel. Ennek alapján a hosszú évek alapján kialakultak a posztok, az egyes ember helye a csapatban. Mindenki egy-egy terület avatott értője, a többiek vakon rá merik bízni magukat, mert tudják, hogy azt csinálja, amiben a legjobb.  Ez egy hosszú folyamat volt, mire mindenki megtalálta magát, de mára ez kialakult. Ha mindenki a legjobb a saját posztján, ez egyben megteremti azt a figyelem-szintet a csapatban, hogy az adott poszt legjobbjának nem illik hibázni, mint ahogy nem is szoktak.
Nos, ez az alap, meg a sok gyakorlás, edzés. A csapatnak egyszerűen időt kell együtt töltenie, folyamatosan, rendszeresen. De, hogy mitől szoktunk nyerni az éles helyzetekben? Ez valami mágikus dolog. Valakinek irányítani kell. Sokszor nem szóval, nem utasítással, hanem egyszerűen azzal, hogy ott vagy, jelen vagy. Ez hat a többiekre. A Rundum-on jött ki ez legjobban tavaly. Mikor félidőtájt felfogtuk, hogy odaérhetünk a végére is, egy pillanat alatt minden megváltozott. Addig is szépen mentünk, de volt egy pillanat, amikor összenéztünk, s tudtuk, most mindenkinek a legmélyebb figyelme kell. Egyetlen szót nem kellett, hogy szóljak. A többiek aztán elmondták, hogy olyan magabiztosságot és koncentráltságot láttak rajtam, hogy nem kellett gondolkodni, mi legyen, ez simán átragadt mindenkire, s mentünk, mindenki tette a dolgát 120%-on. Fantasztikus élmény volt. Szóval, tudnia kell a vezetőnek, mikor teszi oda magát, mikor veszi elő magából ezt a pluszt. Mert ez rögtön hat. Azért persze ez nem volt ennyire tudatos, de valóban ez történt. Vagy valami ilyesmi."
 

Király Zsolt - Raffica, kormányos, csapatvezető, Rundum győztes, többszörös Kékszalag-dobogós
 
Csapatépítési programunkon ebből az élményből, tudásból próbálunk valamit átadni. Ha ezt az ízt megérezheti egy csapat, egyhamar nem tudja feledni, s állítjuk, továbbviszi a céges hétköznapokba is!

Programjaink hagyományos vitorlás hajón vagy a Raffica VSE versenyhajóin folynak. Partnereink igényeitől illetve a feladattól függően a „finom-lájtos-koktélos-napozós-kirándulós-nyaralásos” programtól az „extrém-vitorlázás csapatépítő hatását mélyen átélős” programokig, a lehetőségek széles választékával állunk rendelkezésre. Minden program egyedi, és a partner épp aktuális igényeire van kifejlesztve.
 
Hívjatok, szívesen gondolkozunk Veletek közösen, mi lenne számotokra igazán jó. Kérjetek ajánlatot, hadd dolgozzunk egy kicsit!
 
Kontakt: 
Németh Erika
+36 70 866 90 66
nemeth.erika@raffica.hu
 

© 2010-2015 raffica.hu - Minden jog fenntartva! email: info@raffica.hu

Designed and created by Adamic